dimarts, 22 d’octubre del 2013

"AIGUA DE MAR. UNA TRIA"
JOSEP PLA


Prosista brillant, sense semblar-ho..., menystingut durant molts anys, amb una obra extensíssima.
Descrivint en aquest recull la Costa Brava, les seves gents i paisatges, d'abans de la Guerra...
Només alguns fragments, relatius a una passió que en Pla i jo compartiríem:

"A mi m'agraden, per exemple, amb deliri, les sardines a la brasa, quan són grasses i fresques. Altres persones creuen que aquest peix és ordinari i vulgaríssim. Si algun amic em preguntava en temps de maig quina alimentació podria emprendre's, jo contestaria sense dubtar un moment: trenta sardines per barba, acabades de pescar, grosses, regalimants de greix, fetes a la brasa, i quatre costelles de xai tendredel país amb una enciamada primaveral amanida amb oli, vinagre, sal i mostassa. Això fa, sumat, trenta-quatre peces. És un bon número. Hi posin un claret blanc, sec, un vi de macabeus de l'Escala amb les sardines i un vi negre d'una certa pastositat per a les costelles. I ja em donaran notícies..."

"Hi ha res més exquisit a la primavera que un plat de sardines a la brasa? Grosses, fresques, vives...En les escates tocades de foc, l'oli hi lluu d'una manera somorta i densa. En les escates blavisses, la llum hi fa petits punts rutilants, com un formigueig lluent. Hom pot menjar-ne moltes: una porta a l'altra. En el meu organisme, aquesta alimentació produeix una segregació sentimental intensa. Les sardines em fan experimentar sentiments regalimants. Sentiments i efusions de bondat, amor a la justícia, a la humanitat. I a la bellesa, és clar. Per fortuna, aquests sentiments tendeixen a l'abstracció, i això els dóna molta innocuïtat."


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada